ABOUTABOUT

Hoewel alles hetzelfde lijkt, is alles anders als je er aandacht aan besteedt. Daar is niets wonderlijks aan. Het werk van Lisanne Hoogerwerf is een handreiking aan de luie Taoist.

Voor de kijker die potentie heeft waar te nemen, biedt het werk van  Lisanne Hoogerwerf een uitkomst.  Door haar clips en stellages reikt Hoogwerf de alledaagse waarnemer gereedschap aan, om verder te kijken. Niet door te creëren, maar door te tonen en te benadrukken.

Omdat we wezens  zijn die werkelijkheid alleen kunnen kennen door een holistisch systeem van cultuur en ervaring, nemen we waar door associaties te leggen. Die verbindingen worden gemaakt door overtuigingen van de wereld en interpretatie van betekenis. Hoogerwerf laat een herkenbare wereld zien, waar het gewone wordt uitvergroot en het absurde met het gewone versmelt.

De essentie is niet om populistisch ‘out of the box’ te leren denken. Maar om de gewone alledaagse belevenis, waar we blind voor zijn geworden, opnieuw onder de aandacht te brengen. En dat is precies wat Hoogerwerf bij me raakt, terwijl ik een herkenbaar landschap zie, maar een schijnbaar andere wereld betreed.

Door Sabine Winters – www.denkkaders.nl